Εκεί που σταματάει η λογική ... ξεκινάνε τα δάση - Άρθρο στις 12.04.18

Θα ήθελα με όσο πιο απλά λόγια μπορώ να σταθώ σε ένα πρόβλημα το οποίο θα έρθει να προστεθεί σύντομα στα τόσα που αντιμετωπίζει ήδη η περιοχή μας και που δεν είναι άλλο από την σύνταξη των δασικών χαρτών (δασολογίου) εντός των ορίων του πιλοτικού προγράμματος του κτηματολογίου.

Δυστυχώς οι χάρτες αυτοί συντάχθηκαν και ήδη λαμβάνονται συμβουλευτικά υπ’ όψιν χωρίς ουδέποτε να έχουν αναρτηθεί ώστε κάποιος να μπορεί να υποβάλλει τυχούσες αντιρρήσεις επ’ αυτών. Εάν λοιπόν κάποιος ανατρέξει στους χάρτες αυτούς θα διαπιστώσει ότι πολλές περιοχές οι οποίες είναι ενταγμένες στο πιλοτικό πρόγραμμα του κτηματολογίου χαρακτηρίζονται ως δασικές ή αναδασωθήσες με αποτέλεσμα χιλιάδες στρεμμάτων – ιδιαίτερα στην περιοχή της Ελούντας – να θεωρούνται δασικές και φυσικά μη εκμεταλλεύσιμες. Βέβαια ακόμα και χωρίς την δημοσιοποίηση ή ανάρτηση των χαρτών αυτών δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα οι απαντήσεις των οποίων θα ξεκαθάριζαν αρκετά το ομιχλώδες μέχρι σήμερα τοπίο.

ü  Είναι γνωστό λοιπόν ότι για την τοποθέτηση των περιβόητων «διαχωριστικών γραμμών» χρησιμοποιήθηκαν αεροφωτογραφίες του έτους 1995 όπου φυσικά έγινε πιστή εφαρμογή του υφιστάμενου νομοθετικού καθεστώτος (Ν.998/79). Αραγε οι συντάκτες των χαρτών γνωρίζουν την περιοχή για την οποία προτείνουν δασικές εκτάσεις ;

Προσωπικά πιστεύω ότι μάλλον δεν γνωρίζουν τις περιοχές αυτές γιατί οποιαδήποτε άλλης σκέψη από την πλευρά μου θα σημαίνει ωμά «δόλλο» , αφού στις περιοχές που εμφανίζονται ως δασικές υπάρχουν εκατοντάδες γεωτεμαχίων της περιοχής Ελούντας και Αγίου Νικολάου. Κυρίως τα γεωτεμάχια αυτά ευρίσκονται σε βουνοπλαγιές αλλά και σε παραλιακές εκτάσεις (!!!) τα οποία σταμάτησαν να καλλιεργούνται μετά το 1970 όταν και η περιοχή στράφηκε στην εκμετάλλευση ενός νέου προϊόντος που άκουγε στο όνομα «Τουρισμός».

Η αδικία που έχει συντελεσθεί ιδιαίτερα σε κάποιες περιοχές οι οποίες καλλιεργούνταν μέχρι και το 1960 περίπου είναι κατάφωρη.

 Ασε δε που είμαστε στην πρωτοπορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης εις ότι αφορά τα δάση….!! Για να γίνω πιο σαφής στην Κρήτη δάση σχεδόν δεν έχουμε και δάση εμφανίζονται …..στους χάρτες από παντού. Αραγε υπάρχει άλλη χώρα όπου ασπάλαθοι , σχίνοι και θάμνοι χαρακτηρίζονται ως «δασικές εκτάσεις» ;

ü  Πρόσφατα έγινε ολόκληρη φασαρία για την αναθεώρηση του περιβόητου άρθρου 24 του Συντάγματος στόχος του οποίου ήταν η αλλαγή του απαρχαιωμένου πλέον νομοθετικού καθεστώτος των δασών στην Ελλάδα. Παρ’ όλα αυτά κάποιοι φρόντισαν να ξεχάσουν να εκδώσουν απαραίτητα Προεδρικά Διατάγματα και Νόμους εκμεταλλευόμενοι την αναθεώρηση του Συντάγματος ενώ την ίδια στιγμή κάποιοι άλλοι φρόντισαν να αναθέσουν την σύνταξη δασικών χαρτών σε εταιρείες οι οποίες θα πληρωθούν μια εργασία η οποία έγινε με βάση το υφιστάμενο νομοθετικό καθεστώς (δηλ. τον απαρχαιωμένο Νόμο 998/79) και η οποία φυσικά θα πάει στον κάλαθο των αχρήστων όταν θα εκσυγχρονισθεί η νομοθεσία περί δασικών εκτάσεων στο σύνολό της ή το μεγαλύτερο μέρος αυτής.

Μετά έχει άδικο η Ευρωπαϊκή Ενωση που σε τακτά χρονικά διαστήματα εκθέτει χωρίς κανένα οίκτο την χώρα μας ….βλ. Εθνικό Κτηματολόγιο κ.λ.π.

ü  Ένα τελευταίο ερώτημα το οποίο γεννάται είναι για πιο λόγο δεν αναρτούνται οι χάρτες αυτοί ώστε να ενημερωθούν επίσημα όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς.

Αραγε αληθεύει το γεγονός ότι επίκειται αλλαγές στους χάρτες αυτούς και αν ναι τότε από ποιους θα γίνουν και γιατί.

Πρόσφατα είχαμε περίπτωση συμπολίτη μας ο οποίος αγόρασε έκταση (ελαιόφυτο τουλάχιστον 10ετίας) το 1978 ακολουθώντας όλες τις νόμιμες διαδικασίες και όπως αντιλαμβάνεσθε σήμερα τα ελαιόδεντρα που καταλαμβάνουν την έκταση είναι 30τίας και πλέον. Όταν όμως ζητήθηκε χαρακτηρισμός της έκτασης από την αρμόδια Διεύθυνση Δασών πήρε την απάντηση ότι το κτήμα του το 1945 !!!!!!! ήταν δασικό ……ενώ κάποιο μικρό τμήμα του ήταν γεωργικό ……ενώ κάποιο άλλο τμήμα του ήταν γεωργικό και αναδασώθηκε όπως σαφώς προέκυψε από την συμβουλευτική ματιά στους ορθοφωτοχάρτες της περιοχής. Αναρωτιέμαι ποια μπορεί να είναι η αντίδραση όλων αυτών που θα διαπιστώσουν αλλαγές στους χάρτες. Επισημαίνω αυτό γιατί ανήκω σε αυτούς που πιστεύουν ότι η παραμικρή επέμβαση στους χάρτες θα εντείνει τις αδικίες αφού μόνο η απόλυτα τεκμηριωμένη επανασύνταξη τους θα μπορεί να επιβάλλει την τάξη.

Εννοείται ότι πιστεύω ακράδαντα ότι είναι μέγιστο λάθος από την Διεύθυνση Δασών να συμβουλεύονται χάρτες οι οποίοι αποτελούν πρόταση την ίδια στιγμή που γνωρίζουν ότι η οριστική μορφή των οποίων θα προκύψει μετά από αναρτήσεις και διαβουλεύσεις οι οποίες με τους μετριότερους ισχυρισμούς θα κρατήσουν χρόνια.

 

Θέλω να πιστεύω ότι ήμουν όσο πιο κατανοητός γινόταν. Σε πολλές των περιπτώσεων η χρήση απλής γλώσσας είναι αρκετά πιο δύσκολη από την παράθεση Νόμων και τεχνικών όρων που για τον απλό κόσμο είναι αρκετά δυσνόητα και άνευ ουσίας. Ελπίζω όλοι να κατανοήσουν ότι ο άρθρο αυτό γράφτηκε με μόνο γνώμονα το καλό της περιοχής και της ανάπτυξης της και σε καμία περίπτωση δεν ήθελε να θίξει κανένα – όπως πιθανών κάποιοι καταλάβουν ή τεχνηέντως διαδώσουν.

 

 

 

Γουναλάκης Γεώργιος

Πολιτικός Μηχανικός


Comments

Popular posts from this blog

Σκάλας Πνεύμα στην πόλη μας ... - Άρθρο στις 27.07.2018

Κλείνοντας ένα μεγάλο κεφάλαιο....., ανοίγει ένα νέο !!!!!!

Διακοπές στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου: Ένας πολύχρωμος παράδεισος στην Κρήτη